Представительство Всемирной Ассоциации Традиционного Винг Чунь Кунг Фу в Украине и по СНГ
Representative Office of the World Wing Chun Kung Fu Association in Ukraine and CIS

Синдром «жаби в окропі»


Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Wing Chun -> Личностный рост
Синдром «жаби в окропі»
Автор Сообщение
Андрей Середа



Зарегистрирован: 01.12.2016
Сообщения: 138
Откуда: Київ

СообщениеДобавлено: 20.05.2017, 14:12    Заголовок сообщения: Синдром «жаби в окропі» Ответить с цитатой

Синдром «жаби в окропі»: порочне коло, яке виснажує нас


Тримайте очі відкритими
Байка Олів'є Клерка про «жабу в окропі» ґрунтується на реальному фізичному експерименті: «Якщо швидкість нагрівання температури води не перевищує 0,02 ºC у хвилину, жаба продовжує сидіти в каструлі і вмирає в кінці варіння. При більшій швидкості вона вистрибує і залишається живою».

Як пояснює Олів'є Клерк, якщо покласти жабу в каструлю з водою і нагрівати її поступово, вона буде поступово підвищувати температуру свого тіла. Коли вода почне закипати, жаба більше не зможе контролювати температуру свого тіла і спробує вистрибнути. На жаль, жаба вже розтратила всі свої сили і їй не вистачає фінального імпульсу, щоб вистрибнути з каструлі. Жаба помирає в окропі, не зробивши нічого, щоб врятуватися і залишитися живою.

Жаба в окропі розтратила всі свої сили, намагаючись пристосуватися до обставин і в критичний момент не змогла вистрибнути з каструлі, щоб врятуватися, тому що було вже пізно.

Синдром «жаби в окропі» — це один із різновидів емоційного стресу, пов'язаного з важко вирішуваними ситуаціями в житті, яких ми не можемо уникнути, і змушені терпіти обставини до кінця, поки не згоримо повністю.

Мало-помалу ми потрапляємо в порочне коло, яке виснажує нас емоційно та розумово і робить нас практично безпорадними.

Що ж вбило жабу: кипляча вода або нездатність вирішити, коли потрібно вистрибнути?

Якщо жабу відразу ж опустити у воду, нагріту до 50 ºC, вона вистрибне і залишиться живою. Поки вона залишається у воді терпимої для неї температури, вона не розуміє, що знаходиться в небезпеці і повинна вистрибнути.

Коли щось погане насувається дуже повільно, ми часто цього не помічаємо. Ми не встигаємо зреагувати і дихаємо токсичним повітрям, яке, урешті-решт, отруює нас і наше життя. Коли зміни відбуваються достатньо повільно, це не викликає ніякої нашої реакції або спроби опору.

Ось чому ми часто стаємо жертвами синдрому «жаби в окропі» на роботі, в сім'ї, в дружніх і романтичних стосунках і навіть в рамках суспільства і держави.

Навіть коли залежність, гординя і егоїстичні вимоги переходять через край, нам все ще складно зрозуміти, наскільки руйнівним може бути їхній вплив.

Нам може приносити задоволення, що ми постійно потрібні нашому партнеру, наш начальник покладається на нас, щоб доручити нам певні завдання, або що наш друг вимагає постійної уваги.

Рано чи пізно постійні вимоги і причіпки притупляють нашу реакцію, ми даремно розтрачуємо сили і здатність бачити, що насправді це нездорові стосунки.

Цей процес безшумної адаптації поступово починає керувати нами і поневолює нас, починаючи контролювати наше життя крок за кроком. Це притуплює нашу пильність і ми не знаємо, що насправді нам потрібно в житті.

З цієї причини важливо тримати очі відкритими і цінувати те, що нам подобається. Таким чином ми можемо відвернути свою увагу від того, що послаблює наші здібності.

Ми зможемо вирости, тільки якщо будемо здатні відчувати незручність через якийсь час.

Те, що ми відстоюємо свої права, може не сподобатися тим, хто нас оточує, оскільки вони звикли до того, що ми віддаємо їм все абсолютно безкорисливо і без найменшого докору.

Пам'ятай, що іноді пора сказати «досить», щоб зберегти емоційну рівновагу, навчитися поважати і любити тебе, цінувати свої інтереси і почуття власної гідності і вивести життя на більш високий рівень.

Автор невідомий.   

_________________
*Якщо хочеш отримати те, чого ніколи не мав, роби те, що ніколи не робив*   
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Irena



Зарегистрирован: 12.01.2017
Сообщения: 66
Откуда: Kyiv

СообщениеДобавлено: 01.07.2017, 22:48    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Андрій, дякую за статтю!

Думаю, тут власне варто вчасно зрозуміти одну істину - усе постійно змінюється. Та точка комфорту, яка, нашу думку, нас влаштовує, є ілюзією та грою розуму, покликаною економити енергію. Аби не стати "жабою в окропі" потрібно завжди усвідомлювати момент тут і зараз, реагувати та відповідати. Майже усі завжди це пишуть у висновках після тренування. Залишається лише перетворювати ці висновки у повсякденне життя.   

_________________
Attitude is a small thing that makes a big difference.   
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Показать сообщения:   
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Wing Chun -> Личностный рост Часовой пояс: GMT + 2
Страница 1 из 1

© 2010 Украинское Представительство Всемирной Винг Чунь Кунг Фу Ассоциации. Все права защищены.